trendy

Dzień Bez Mięsa 2023. Jakie dania na bazie roślin oferuje kuchnia azjatycka?

2023-03-18

Kuchnia azjatycka często postrzegana jest jako bazująca na daniach mięsnych. Niewielu jednak wie, że to właśnie na terenach Azji zapoczątkowano stosowanie popularnych dziś zamienników mięsa jak tampeh, seitan czy tofu. Z okazji zbliżającego się Dnia Bez Mięsa przybliżamy roślinną stronę kuchni tajskiej i wietnamskiej, która w Polsce zyskuje na popularności.

 

Udon Xao

 

fot. materiał prasowy

 

Niektórzy nie przepadają za jego smakiem, inni unikają go z powodów zdrowotnych lub etycznych. Na ograniczenie lub wyeliminowanie mięsa z diety decyduje się coraz więcej z nas. Według raportu Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie oraz Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju „Atlas Mięsa” z 2022 roku, aż 44% Polaków w wieku 15–29 lat deklaruje zmniejszenie ilości spożywanego mięsa. Co więcej, 1/3 badanych zadeklarowała, że w przyszłości zrezygnuje (4%) lub ograniczy (27%) jego spożycie.

Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) przypadający na 20 marca czy zbliżający się Międzynarodowy Dzień Ziemi (22 kwietnia) to doskonałe okazje do tego, by chociaż na jeden dzień zrezygnować z jedzenia mięsa i spróbować posiłków na bazie warzyw, owoców i zbóż. Czy jednak ograniczenie spożycia mięsa oznacza tym samym rezygnację z ulubionych potraw w restauracjach? Nic bardziej mylnego – dziś propozycje bezmięsne spotkamy nie tylko w lokalach specjalizujących się w  kuchni roślinnej, ale także w tych, które serwują tradycyjne kuchnie świata. Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak wygląda oferta bezmięsna w przypadku uwielbianej przez Polaków...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail