trendy

Barszcz ukraiński, „horilka” i kiszone arbuzy. Czym jeszcze może zaskoczyć nas kuchnia ukraińska?

2023-04-02

W Polsce pojawia się coraz więcej miejsc, gdzie można skosztować ukraińskich potraw. Powstają nowe restauracje, w których goście z Ukrainy przygotowują tradycyjne dania, dzieląc się w ten sposób swoją kulturą kulinarną. Pierogi ruskie, a także ukraiński barszcz często goszczą również w polskich domach. Okazuje się jednak, że to nie wszystkie tajemnice, które skrywa kuchnia naszych wschodnich sąsiadów.

 

zupa na desce

fot. freepik

Barszcz i pierogi to podstawa!

Dania, które najbardziej kojarzą nam się z kuchnią ukraińską to oczywiście barszcz ukraiński oraz pierogi ruskie (często teraz nazywane ukraińskimi). Co takiego niezwykłego jest w tych potrawach i czym różnią się one od tych przygotowywanych przez Polaków?

- Barszcz ukraiński jest przede wszystkim słodszy niż polska potrawa o tej samej nazwie – mówi dr Ihor Lylo, historyk, kulturoznawca i specjalista od food studies z Uniwersytetu im. Iwana...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail