Proky.io to działajacy od 2021 r. startup rodem ze Słowenii, z misją cyfryzacji europejskiej branży HoReCa. Oferuje innowacyjną platformę łączącą restauracje, hotele, sklepy, a nawet szkoły z lokalnymi dostawcami żywności. Do tej pory firma rozwijała się głównie na rynku słoweńskim, gdzie w szybkim tempie pozyskała ponad 300 klientów, stając się liderem w automatyzacji tamtejszej gastronomii. Następnie siedzibę przeniosła do Wielkiej Brytanii, by stamtąd rozwijać i skalować biznes. Dzięki wsparciu inwestorów, twórcy słoweńskiej spółki zdecydowali się wkroczyć do Polski, dostrzegając duże podobieństwo rynków. Podkreślają, że tak kompleksowego rozwiązania nad Wisłą dotychczas nie było, dlatego Proky.io planuje u nas intensywną ekspansję, a na koncie już ma współpracę m.in. ze sklepami sieci Żabka, Happy Fish czy Meet&Eat.
fot. materiał prasowy
– Polska to jeden z największych rynków spożywczych w Europie. Foodtech szybko się tu rozwija, Warszawa uważana jest wręcz za technologiczny hub dla branży. Potencjał dostrzegamy nie tylko w klientach, tj. restauracjach, hotelach oraz dostawcach. Jest tu dużo podmiotów zajmujących się dowozem posiłków i redukcją odpadów. Widzimy w nich nie konkurencję, a potencjalnych partnerów. Naszym celem jest uprawnienie branży HoReCa, zwłaszcza w tak trudnych dla niej czasach. Jesteśmy już we Wrocławiu i Warszawie, a w tym miesiącu rozszerzamy działalność na Kraków, Łódź i Katowice – mówi Valentina Metez, founderka i CEO spółki, mająca bogate doświadczenie m.in. w tworzeniu platform marketplace i w branży nowych technologii.
Proky.io cyfryzuje łańcuchy dostaw i automatyzuje procesy za pomocą sztucznej inteligencji oraz integracji poszczególnych systemów. Klientom zapewnia szczegółową analitykę rynku i samej sprzedaży. Restauratorzy i hotelarze mogą śledzić...