trendy

Słoweński Proky.io cyfryzuje europejską gastronomię

2023-04-27

Proky.io to działajacy od 2021 r. startup rodem ze Słowenii, z misją cyfryzacji europejskiej branży HoReCa. Oferuje innowacyjną platformę łączącą restauracje, hotele, sklepy, a nawet szkoły z lokalnymi dostawcami żywności. Do tej pory firma rozwijała się głównie na rynku słoweńskim, gdzie w szybkim tempie pozyskała ponad 300 klientów, stając się liderem w automatyzacji tamtejszej gastronomii. Następnie siedzibę przeniosła do Wielkiej Brytanii, by stamtąd rozwijać i skalować biznes. Dzięki wsparciu inwestorów, twórcy słoweńskiej spółki zdecydowali się wkroczyć do Polski, dostrzegając duże podobieństwo rynków. Podkreślają, że tak kompleksowego rozwiązania nad Wisłą dotychczas nie było, dlatego Proky.io planuje u nas intensywną ekspansję, a na koncie już ma współpracę m.in. ze sklepami sieci Żabka, Happy Fish czy Meet&Eat. 

Od lewej Eva Metez Head of Operations Jure Ozimek Sales Manager Valentina Metez CEO founder Karlo Reisner CPO founder

fot. materiał prasowy 

– Polska to jeden z największych rynków spożywczych w Europie. Foodtech szybko się tu rozwija, Warszawa uważana jest wręcz za technologiczny hub dla branży. Potencjał dostrzegamy nie tylko w klientach, tj. restauracjach, hotelach oraz dostawcach. Jest tu dużo podmiotów zajmujących się dowozem posiłków i redukcją odpadów. Widzimy w nich nie konkurencję, a potencjalnych partnerów. Naszym celem jest uprawnienie branży HoReCa, zwłaszcza w tak trudnych dla niej czasach. Jesteśmy już we Wrocławiu i Warszawie, a w tym miesiącu rozszerzamy działalność na Kraków, Łódź i Katowice – mówi Valentina Metez, founderka i CEO spółki, mająca bogate doświadczenie m.in. w tworzeniu platform marketplace i w branży nowych technologii.

Proky.io cyfryzuje łańcuchy dostaw i automatyzuje procesy za pomocą sztucznej inteligencji oraz integracji poszczególnych systemów. Klientom zapewnia szczegółową analitykę rynku i samej sprzedaży. Restauratorzy i hotelarze mogą śledzić...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail