trendy

Zero waste to trend czy nowy sposób prowadzenia biznesu?

2023-07-06

Idea zero waste, która opiera się na działaniach zapewniających ochronę wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie, zyskuje na popularności. W kontekście branży gastronomicznej to przede wszystkim przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności. Pojawia się pytanie, czy zero waste to trend czy nowy sposób prowadzenia biznesu?

 jak zapobiegac marnotrawstwu zywnosci

fot. materiał prasowy

Jednym z kluczowych wyzwań stojących przed każdym sektorem jest przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności. W Polsce wyrzuca się około 5 milionów ton, z czego 60% pochodzi z gospodarstw domowych. Zjawisko to dotyka również branżę gastronomiczną. Według badania przeprowadzonego przez pracowników merytorycznych SGGW w ramach projektu PROM, HoReCa odpowiada za 56 553 ton zmarnowanej żywności rocznie, co stanowi 1,17%. Eksperci zwracają jednak uwagę, że wartość ta może być niedoszacowana. Wyrzucane są zarówno produkty napoczęte, wykazujące objawy zepsucia, jak i towary przeterminowane.  

 

Warto podkreślić, że przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności ma nie tylko realny wpływ na ograniczanie odpadów, a więc na ochronę środowiska, ale również na...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail