W Polsce nie mamy przepisów dopuszczających certyfikowanie zakładów żywienia zbiorowego oznaczonych „Zielonym listkiem”. W wielu krajach Europy zachodniej w restauracjach konsumenci mogą wybierać z menu dania, przystawki, desery oznaczone znakiem ORGANIC, niestety u nas w Polsce jeszcze nie ma przepisów które umożliwiałyby serwowanie dań, deserów i przystawek z ww oznaczeniem!
fot. Czesłąw Meus
Jeżeli chcemy żeby bardziej dynamicznie rozwijał się sektor produkcji ekologicznej pierwotnej, przetwórstwa, obrotu artykułami spożywczymi z certyfikatem ekologicznym), powinniśmy wprowadzić prawodawstwo krajowe, w zakresie żywienia zbiorowego, w jakim obowiązują w UE przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) 2018/848 umożliwiają. W Polsce dotąd tego potencjału nie wykorzystaliśmy.
Ten problem powinien być jak najszybciej rozwiązany, ponieważ nie wypełnienie tego warunku, będzie czynnikiem hamującym w założeniach „Zielonego Ładu”.. Temat ten od kilku miesięcy podnosi Stowarzyszenie Polska Ekologia . Z ostatnich informacji z Resortu Rolnictwa dowiadujemy się, że powstał zespół pod kierownictwem Pana Bartosza Pytlaka Naczelnika Wydziału Rolnictwa Ekologicznego w Departamencie Promocji i Jakości Żywności, który pracuje nad przygotowaniem przepisów krajowych udzielenia certyfikatów ekologicznych dla zakładów żywienia zbiorowego. Wg szacunków GUS w Polsce mamy około 76 tyś restauracji, barów, i innych publicznych zakładów żywienia zbiorowego, z czego w hotelach jest około 10 tyś restauracji . Tak olbrzymi potencjalny rynek konsumenta oczekuje na szybkie działanie, żeby zakłady żywienia zbiorowego stały się odbiorcą certyfikowanych produktów spożywczych od przetwórców i rolników. Poza tym będzie to szansa dla lokalnych rolników i przetwórców na skrócenie łańcucha...