trendy

Żywność Organic to bardzo duża szansa dla restauracji

2023-08-03

W Polsce nie mamy przepisów dopuszczających certyfikowanie zakładów żywienia zbiorowego oznaczonych „Zielonym listkiem”. W wielu krajach  Europy  zachodniej w restauracjach konsumenci mogą wybierać z menu dania, przystawki, desery oznaczone znakiem ORGANIC, niestety u nas w Polsce jeszcze nie ma przepisów które umożliwiałyby serwowanie dań, deserów i przystawek z ww oznaczeniem! 

Ja

fot. Czesłąw Meus

Jeżeli chcemy żeby bardziej dynamicznie rozwijał się sektor produkcji ekologicznej pierwotnej, przetwórstwa, obrotu artykułami spożywczymi z certyfikatem ekologicznym), powinniśmy wprowadzić prawodawstwo krajowe,  w  zakresie żywienia zbiorowego, w   jakim obowiązują w UE przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) 2018/848 umożliwiają.  W Polsce dotąd tego potencjału nie wykorzystaliśmy.

Ten  problem powinien być jak najszybciej rozwiązany, ponieważ nie wypełnienie tego warunku, będzie czynnikiem hamującym w założeniach „Zielonego   Ładu”.. Temat ten od kilku miesięcy podnosi  Stowarzyszenie Polska Ekologia . Z ostatnich informacji z Resortu Rolnictwa dowiadujemy się, że powstał zespół pod kierownictwem Pana Bartosza Pytlaka Naczelnika Wydziału Rolnictwa Ekologicznego w Departamencie Promocji i Jakości Żywności, który pracuje nad przygotowaniem przepisów krajowych udzielenia certyfikatów ekologicznych dla zakładów żywienia zbiorowego.  Wg szacunków GUS w Polsce mamy około 76 tyś restauracji, barów,  i innych publicznych zakładów żywienia zbiorowego, z czego w hotelach jest około 10 tyś restauracji . Tak olbrzymi potencjalny rynek konsumenta oczekuje na szybkie działanie, żeby zakłady żywienia zbiorowego stały się odbiorcą certyfikowanych produktów spożywczych od przetwórców i rolników. Poza tym będzie to szansa dla lokalnych rolników i przetwórców na skrócenie łańcucha...



Czesław Meus

Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail