gastronomia

Gastronomia w szczycie sezonu turystycznego – co z bezpieczeństwem młodocianych pracowników i klientów

2023-08-11

Jesteśmy w środku gorącego sezonu turystycznego. To właśnie latem najwięcej Polaków odwiedza miejscowości turystyczne, zapewniając tym samym najwyższą frekwencję w lokalach gastronomicznych. To ewidentnie wyczekiwany przez restauratorów okres, ale jednocześnie wyzwanie związane z zatrudnieniem odpowiedniego personelu. W kontekście reputacji danego lokalu kluczowe pozostają nie tylko ich kompetencje, ale również zapewnienie bezpiecznych warunków pracy – co przekłada się w sposób oczywisty na bezpieczeństwo gości.

 dwie mlode piekne usmiechniete kobiety hipster w modnych letnich ubraniachbeztroskie kobiety pozuja na werandzie kawiarni na ulicypozytywne modele pijace biale winocieszacy sie na wakacjachjedzenie rogalika

fot. Freepik

 

W kontekście bezpieczeństwa klientów, w lipcu urlopowiczami wstrząsną wypadek przy plaży w Świnoujściu. 13-letni chłopiec został dotkliwie poparzony przez rozgrzany olej, który wylał się z obwoźnej frytkownicy przewróconej na skutek silnego podmuchu wiatru. Chłopiec rozmawiał z 14-letnim kolegą – obsługującym frytkownicę w ramach wakacyjnej pracy. Od wielu już lat duże zainteresowanie pracą sezonową wykazują właśnie pracownicy młodociani, którzy po raz pierwszy chcą sprawdzić, czym jest praca i zarobić pieniądze na własne potrzeby.

 

Pracownikiem młodocianym jest osoba, która...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail