trendy

Dzień pizzy: Pizza, jakiej nie znacie - Kulinarna podróż po smakach słonecznej Italii

2024-02-09

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem spotkań przy jedzeniu, rodzinnych uroczystości i szybkich, smakowitych posiłków. Jednak warto się zastanowić - czy naprawdę znamy wszystkie oblicza tego włoskiego przysmaku? Wraz ze zbliżającym się Międzynarodowym Dniem Pizzy warto wspólnie wyruszyć w kulinarną podróż na nowo odkrywając to danie.

pizza pizza wypelniona pomidorami salami i oliwkami

fot. Freepik

Historia włoskiego cudu na talerzu

Podobno już starożytni Grecy lubili płaski chleb posmarowany oliwą, natarty czosnkiem i ziołami, lecz dopiero za sprawą piekarza z Neapolu powstała pizza, jaką współcześnie znamy.

Jej początki sięgają XVIII wieku. Ubodzy mieszkańcy spożywali proste, płaskie chleby posmarowane pomidorami i oliwą. Jednak w XIX wieku kucharz Raffaele Esposito stworzył dwie wersje: pizzę margheritę (z mozzarellą, pomidorami i bazylią, nawiązującą do kolorów flagi włoskiej) oraz marinarę (z pomidorami, czosnkiem, oregano i oliwą). Dzięki tym recepturom wzrosła popularność tego dania na całym świecie.

Odkryjmy nieznane oblicze pizzy

Chociaż klasyczna wersja z Neapolu zachwyca prostotą i świeżością składników, różnorodność pizz na całym świecie to prawdziwa uczta dla smakoszy. Japońska okonomiyaki pizza zaskakuje harmonią smaków, zaś turecka lahmacun kusząco pachnie orientalnymi przyprawami, a argentyńska fugazza podbija serca miłośników intensywnego smaku cebuli. Z kolei naan łączy bogactwo smaków kuchni...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail