gwiazdki michelin

Andrea Camastra po raz drugi zdobywa Gwiazdkę Michelin w Warszawie

2024-06-20

NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat, a ma na swoim koncie już drugą gwiazdkę Michelin. Jak dotąd żadna restauracja w naszym kraju nie dostąpiła takiego zaszczytu w tak krótkim czasie. Mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra, z gracją wirtuoza zachwycił anonimowych inspektorów już po raz drugi. A nie jest to takie oczywiste, bowiem w tym roku we Francji słynnyczerwonyprzewodnik pozbawił jednej lub więcejgwiazdekaż31 lokali. Restauracja niedawno zajęła także pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR. Czemu zawdzięcza swój gigantyczny sukces i kim jest człowiek, który za nim stoi?

by Edward Trzeciakiewicz good.lookin.food3 

fot. Edward Trzeciakiewicz

Chef Camastra zdobył kulinarnego Oscara już 7 razy (wcześniej był pięciokrotnie nagrodzony gwiazdką w restauracji Senses), prestiżowy magazyn „Le Chef” umieścił go na liście 100 najlepszych szefów świata, a twórca kuchni molekularnej prof. Hervé This ogłosił następcą legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli.Pochodzący z włoskiej Apulii Andrea Camastra od ponad 20 lat mieszka w Polsce i w połowie czuje się Polakiem. Na tak ogromny sukces pracuje kilkanaście godzin dziennie, kocha swój zespół, jak własna rodzinę, uważa żurek za najlepszą zupę świata i nieustanni poszukuje nowych połączeń smakowych, aby wprawić w oszołomienie swoich gości.

 

- Gratuluję wszystkim tegorocznym laureatom, ale przede wszystkim chciałbym podziękować i pogratulować swojemu zespołowi. Dzięki ciężkiej pracy, poświęceniu i spójności w zespołowym dążeniu do celu udało nam się już po raz drugi zdobyć...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail