19 czerwca 2020 r. ogłoszono zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020”. Największą sensacją jest przyznanie trzeciej Gwiazdki Michelin w Polsce. Do grona lokali wyróżnionych tym prestiżowym symbolem dołączyła krakowska restauracja – jest nią Bottiglieria 1881.
Kraków otrzymuje swoją pierwszą Gwiazdkę Michelin! Przyznano ją restauracji Bottiglieriia 1881, w której utalentowany szef kuchni Przemysław Klima, powróciwszy do rodzinnego miasta po prawie dekadzie nieobecności, wykorzystuje najlepsze polskie składniki w swoich kreatywnych, nowoczesnych potrawach. Karierę zaczynał w krakowskiej Ancorze. "Na swoim koncie ma staże w legendarnej Nomie i dwugwiazdkowym Kadeau. Przez ostatnich pięć lat był prawą ręką szefów kuchni w jedynych polskich restauracjach, posiadających gwiazdki Michelin – Senses i Atelier Amaro" opisywał go serwis haveabite.in. Szefem Kuchni w Bottiglierii jest od 2019 r .Kameralne, stuletnie piwnice w sercu Kazimierza stanowią do tworzonych przez niego dań odpowiednie tło.
Bottiglieria 1881 przy ul. Bocheńskiej to restauracja i winiarnia. Ma prostą kartę np. są trzy dania główne: Dzika Kaczka, Jagnięcina i Ryba dnia, wszystkie w granicach 70 zł, czy trzy przystawki: Kapuśniak, Makrela i Przepiórka, po ok. 30-40 zł, dwa desery: Rokitnik, Topinambur po 32 zł. Są też menu degustacyjne.
Dotychczasowe Gwiazdki Michelin przyznane kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro i Senses zostały utrzymane. Ponadto w tym roku aż siedem lokali z Warszawy i Krakowa otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.
W Polsce dwa nowe Bib Gourmands otrzymały Szóstka z Warszawy oraz Fiorentina z Krakowa z nowoczesną interpretacją polskiej klasyki. Michelin ogłosił nową edycję Przewodnika Michelin „Główne miasta Europy” w 2020 roku. Przewodnik obejmuje 39 miast w 23 krajach i rekomenduje ponad 1850 restauracji.
Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin, powiedział: „Cieszę się, że opóźnione wydanie Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2020”zbiega się ze stopniowym ponownym otwarciem restauracji w całej Europie po ograniczeniach wprowadzonych podczas pandemii. Te nowe nagrody podkreślają zasięg i jakość restauracji w różnych krajach Europy. Wiemy, że goście chętnie odkrywają radość z jedzenia na mieście. Wiem również, że nasze zespoły inspektorów dzielą te same emocje i nie mogę się doczekać powrotu do jedzenia poza domem oraz podkreślenia pasji i kreatywności szefów kuchni dla naszych czytelników ”.
Nowością jest Lublana, stolica Słowenii, która w tym roku po raz pierwszy pojawia się w przewodniku. Tutaj gwiazdkę Michelin otrzymała restauracja Atelje z szefem kuchni Jorgiem Zupanem.
Austria natomiast ma dwie nowe 1-gwiazdkowe...