trendy

Mięso komórkowe w Polsce? Główny szef kuchni Sodexo przeciera szlaki

2024-10-07

Produkcja żywności każdego roku odpowiada za około 30 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych, a ponad połowa z nich powstaje w procesie wytwarzania produktów odzwierzęcych. Jednym z rozwiązań, które może umożliwić redukcję negatywnego wpływu na środowisko i stać się alternatywą dla tradycyjnego mięsa jest mięso komórkowe. Główny szef kuchni Sodexo Polska Michał Fabiszewski jako pierwszy kucharz w Polsce miał okazję przygotować danie z wykorzystaniem takiego produktu.

 Zrzut ekranu 2024 10 7 o 11.58.25

fot. materiał prasowy

 

Zrównoważone rozwiązanie

 

Pozyskanie produktów odzwierzęcych wymaga najwięcej wody ze wszystkich powszechnie spożywanych pokarmów. Według danych Water Footprint Network w przypadku wołowiny jest to nawet 15 tys. litrów na kilogram, w porównaniu do 4,5 tys. litrów potrzebnych do wytworzenia tej samej ilości warzyw strączkowych. Dlatego firmy poszukują bardziej zrównoważonych alternatyw. Mięso hodowane komórkowo jest jedną z innowacyjnych technologii, które mogą zrewolucjonizować przemysł spożywczy i przyczynić się do mniejszej degradacji środowiska i redukcji emisji dwutlenku węgla.

 

– Produkcja mięsa komórkowego ma potencjał zmieniać przemysł spożywczy. Może prowadzić do zmniejszenia cierpienia zwierząt, redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz eliminacji pozostałości antybiotyków, pestycydów i hormonów w mięsie. Jednakże, istnieją wyzwania technologiczne, etyczne, prawne i regulacyjne, które...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail