trendy

Czy eko-transformacja polskich restauracji przyśpieszy?

2024-10-24

Nowe przepisy dotyczące ESG oraz opłaty za opakowania na wynos wprowadzają zmiany, z którymi restauratorzy muszą się zmierzyć. Część z nich postrzega to jako wyzwanie, inni czekają na ruch konkurencji, a niewielu widzi w tym okazję do wyróżnienia się na rynku. Jednocześnie, 61 proc. Polaków deklaruje gotowość do zapłacenia więcej za towar w ekologicznym opakowaniu[1] – choć alternatywne rozwiązania mogą znieść taką konieczność. Jakie innowacje mogą pomóc restauratorom w pokonywaniu barier i przynieść im korzyści?

pexels markus winkler 1430818 19891034

fot. materiał prasowy 

Zgodnie z najnowszymi przepisami wprowadzonymi przez UE w lipcu br. restauracje są zobowiązane do zapewniania alternatyw dla jednorazowych opakowań. Regulacje te obejmują także przedsiębiorstwa będące częścią łańcucha dostaw. Obecnie, restauratorzy często podchodzą do takich zmian z rezerwą, traktując je jako przykry obowiązek, zamiast szansę na wyróżnienie się na tle konkurencji. Jednakże wielorazowe rozwiązania są cenowo zbliżone lub nawet korzystniejsze niż opakowania jednorazowe.

Zdaniem ekspertów wartość globalnego rynku zrównoważonych opakowań żywności wzrośnie z 196 mld dolarów w 2021 roku do ponad 280 mld w 2026 roku[2] – nie dziwi więc fakt, że na polskim rynku pojawia się coraz więcej ekologicznych alternatyw. Jedną z nich są wielorazowe opakowania na wynos, które klienci mogą wypożyczać i zwracać w określonych punktach. W Europie takie rozwiązanie jest szczególnie popularne np. na...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail