trendy

"Biały Lotos" na talerzu – podróż kulinarna bez biletu lotniczego

2025-02-20

Są seriale, które sprawiają, że mamy ochotę natychmiast spakować walizkę i ruszyć w podróż. “Biały Lotos” należy właśnie do tej kategorii. Sceneria najnowszego, trzeciego sezonu – egzotyczna Azja Południowo-Wschodnia – przywołuje obrazy słonecznych plaż, bujnej roślinności i intensywnych aromatów. To idealna okazja, by zamienić wieczór z serialem w egzotyczną kulinarną ucztę. Pad Thai, curry czy stir-fry z kalmarami? Przedstawiamy garść inspiracji od znakomitych szefów kuchni i restauratorów, którzy opowiadają o tajnikach tajskiej kuchni.
Zrzut ekranu 2025 02 20 o 18.06.11
fot. materiał prasowy 
Choć akcja nowego sezonu “Białego Lotosu” rozgrywa się na Koh Samui, wyspie na południu Tajlandii, dla wielu widzów to nie tylko sceneria, ale także smak, który buduje klimat opowieści. Polacy coraz częściej wracają z podróży z apetytem na dania, które odkryli za granicą – a tajska kuchnia od lat należy do tych najchętniej wybieranych. W 2024 roku liczba zamówień tajskich potraw w Glovo wzrosła o 40%, a Pad Thai pozostaje niekwestionowanym faworytem. Myślisz, że tajska kuchnia nie ma już przed Tobą tajemnic? Pora to zweryfikować.
Czy wiesz wszystko o pad thai?
Kulinarne klasyki, które zaskakują. Pad Thai, Tom Kha, tajskie curry – to tylko kilka z klasycznych dań, które kryją w sobie bogactwo smaków. Szymon Wadowski, szef kuchni krakowskiej restauracji TAO Garden, opowiada o klasyku tajskiej kuchni, który, niczym rosół w polskim domu, potrafi swoją...

Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail