Ser z Malty z unijną ochroną

Pierwszy produkt z Malty otrzymał certyfikat Protected Designation of Origin przyznawany wyjątkowym produktom spożywczym w Europie. Tym wyjątkowym smakołykiem jest ser Ġbejna. Ġbejna tan-Nagħaġ to pełna nazwa okrągłego sera wytwarzanego z mleka owczego lub koziego na Malcie od końca XIX wieku.

rt 2025 02 969094

Ser może być przygotowywany na wiele sposobów: solony, pieprzony, marynowany, pokryty ziołami. Pierwotnie do produkcji Ġbejny zamiast podpuszczki używano wody morskiej. Ten produkt jest ważnym elementem wielu lokalnych potraw. Dodaje się go do dań z makaronu lub zup w celu wzmocnienia smaku. Znajduje także zastosowanie jako dodatek do pizzy. Wiele maltańskich restauracji używa tego sera zamiast ricotty do przygotowania tradycyjnego nadziewanego ciasta znanego jako qassatat. Przyznanie certyfikatu Protected Designation of Origin wiąże się z kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym regionie, miejscu lub państwie. Nazwa tego miejsca lub regionu jest zastrzeżona dla danego produktu chronionego. Nie może być używana jako nazwa produktów wytwarzanych gdzie indziej lub według innych receptur.


Wydanie: 2/2025, AKTUALNOŚCI


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail