trendy

50 twarzy sera: o sztuce krojenia, serwowania i łączenia

2025-03-13

W marcu miłośnicy sera na całym świecie celebrują jego różnorodność, tradycję i wyjątkowy smak. Od wyrafinowanych, dojrzewających odmian po świeże i kremowe specjały – ser od wieków zajmuje wyjątkowe miejsce w kuchniach różnych kultur. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sera (27.03) warto poznać tajniki jego podawania, komponowania idealnych połączeń smakowych oraz tworzenia efektownych desek serowych na każdą okazję. Dominika Reich – sommelierka i ambasadorka smaków, pasjonatka oraz edukatorka kulinarna zdradza, jak w pełni wydobyć aromat, charakter i... duszę sera.

deska serow z dodatkami

fot. materiał prasowy

Sekret idealnej deski serów

Dobrze skomponowana deska serów to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i prawdziwa ozdoba stołu. Kluczem jest różnorodność. - Warto sięgnąć po sery o różnych strukturach, stopniach dojrzewania i intensywności smaku. Na klasycznej desce serów powinien znaleźć się jeden ser miękki, jeden twardy, jeden pleśniowy, jeden kozi i jeden owczy. Wybierajmy te sery, które lubimy i te, które być może zaskoczą nas swoim niecodziennym smakiem, np. sery z kwiatami jadalnymi, zielonym pieprzem, lawendą, czy chili. Możemy także skomponować deskę składającą się jedynie z serów kozich lub owczych, ale różnorodnych w swojej strukturze: twarogowy, kremowy, z...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail