Być wiarygodnym partnerem

Monika Błasikiewicz-Tormanowska
Autorka jest współwłaścicielem agencji Public Relations BIS.
Wcześniej m.in. dyrektor ds. obsługi klientów w międzynarodowej agencji PR, dyrektor marketingu w firmie IT, dyrektor promocji zewnętrznej w telewizji TVN.

Jak firma powinna skutecznie współpracować z mediami, na co jej pracownicy powinni zwracać uwagę w kontaktach z dziennikarzami a czego się wystrzegać, aby osiągnąć pożądany efekt

Media niezaprzeczalnie są czwartą władzą, jest to fakt, na udowodnienie którego każdy z nas jest w stanie przytoczyć chociażby jeden przykład. W dzisiejszych czasach media wynoszą na piedestał lub z niego zrzucają nie tylko polityków czy gwiazdy show biznesu, ale są również w stanie wypromować firmę lub produkt.

Mogą oczywiście przysporzyć także kłopotów. Dziennikarze świetnie zdają sobie sprawę ze swego znaczenia i władzy, jaką reprezentują, oczekują więc, że ich potrzeby i wymagania będą zaspokajane w satysfakcjonujący sposób. Należy także pamiętać, że dziennikarze to zazwyczaj osoby, które z racji wykonywanej pracy mają wiele możliwości podróżowania, poznawania nowych miejsc i ludzi.

Dlatego powinniśmy pamiętać, że również pod tym względem jest to bardzo wymagająca grupa. Warto jest zadać sobie nieco trudu, aby ich pozytywnie czymś zaskoczyć, zaproponować coś nowego i oryginalnego. Postaram się, aby znaleźli Państwo w tym tekście kilka praktycznych wskazówek i mogli potraktować te strony jako swego rodzaju ściągawkę pomocną w kontaktach z czwartą władzą.

PR-owca sylwetka idealna

Osoby odpowiedzialne za kontakty z mediami, to większych biurach czy organizacjach, rzecznicy prasowi lub pracownicy działów public relations. W mniejszych firmach jest to zazwyczaj stanowisko dzielone z funkcjami promocyjnymi, czy marketingowymi. Nie zawsze bywa to korzystne - lub korzystnie odbierane przez media - jednak w rzeczywistości wszystko zależy od osobowości i cech pracownika, który się z dziennikarzami kontaktuje.

W praktyce spotkałam się już nawet z pracownikiem, który na pół etatu był owym PR-owcem a na drugie pół etatuÉ pracownikiem odpowiedzialnym za tzw. BHP w tej samej firmie. Wprawdzie nie była to firma związana z rynkiem turystycznym ale doskonały kontakt z mediami, jaki miała owa osoba, zasługuje na podkreślenie i pokazanie, że nie wszystko zawsze musi zależeć od tytułu, czy najbardziej nawet pompatycznie nazywanej funkcji. Profesjonalizm - dziennikarz zwracając się do nas z pytaniem czy prośbą o informację, traktuje nas jako znawcę tematu i oczekuje rzetelnej i prawdziwej odpowiedzi.

Jeżeli poprosi nas np. o podsumowanie wyjazdów zagranicznych z naszego biura w danym sezonie uwzględniające rozbicie na poszczególne kierunki, nie należy wracać do niego z listą...

Wydanie: 7/2007, MARKETING
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail