Gęsina na Świętego Marcina w Browarach Warszawskich

2021-11-10

Po udanym Dyniobraniu czas na kolejne tematyczne menu w Browarach Warszawskich! Gęsina na Świętego Marcina to już druga odsłona cyklicznych wydarzeń kulinarnych. Tym razem w dniach 11 - 21 listopada restauracje przygotują wyjątkowe dania, w których główną rolę gra gęsina. Masz ochotę spróbować udka z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami lub gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora? Odwiedź Browary Warszawskie i próbuj specjalnie skomponowanych dań! Poniżej podpowiadamy, które miejsca przygotowały wyjątkowe menu z tej okazji.

 browar 3

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina

Gęsina gości na polskich stołach już od XVII wieku. Zgodnie z polskim przysłowiem – „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” przyrządzana jest w listopadzie z okazji obchodów Święta Niepodległości. Dlaczego? Ponieważ 11 listopada również wspominamy św. Marcina i to na jego cześć na polskich stołach pojawiają się dania z gęsi. W tym roku to właśnie Browary Warszawskie podjęły wyzwanie by przypomnieć warszawiakom o  staropolskiej tradycji. Od kilku lat można zauważyć, że coraz więcej restauracji w całej Polsce próbuje przywrócić tradycję spożywania...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl


 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail