31 maja AVPN Polska w Poznaniu w swojej siedzibie przy ul. Niedziałkowskiego 28 organizuje polskie eliminacje do Olimpiady Vera Pizza Napoletana 2022 w Neapolu, która odbędzie się 3-6 lipca 2022r. Eliminacje zostaną przeprowadzone w dwóch kategoriach, dla zawodowców i amatorów.
Po raz pierwszy amatorzy mogą sprawdzić swoje umiejętności w przygotowaniu pizzy neapolitańskiej. Okazuje się, że coraz więcej osób na całym świecie robi pizzę neapolitańską w domu wykorzystując do tego celu specjalny mały domowy piec, który jest w stanie uzyskać temperaturę ponad 400 stopni Celsjusza.
Amatorzy to osoby, które nie pracują w lokalu gastronomicznym, a bawią się w przygotowywanie prawdziwej pizzy neapolitańskiej w zaciszu domowym. Za profesjonalistów regulamin konkursowy uznaje pizzaiolo, którzy pracują w pizzeriach neapolitańskich niecertyfikowanych przez AVPN. Natomiast pizzaiolo verace, mogą bezpośrednio zgłaszać się przez stronę internetową AVPN (https://olimpiadi.pizzanapoletana.org/).
- Amatorzy będą wypiekać swoje pizze na certyfikowanym piecu domowym OONI CARU, który może być opalany drewnem lub gazem. Natomiast profesjonaliści wypieką swoje pizze w profesjonalnym piecu opalanym gazem. Uczestnicy stawiają się do konkursu z przygotowanym przez siebie ciastem. Organizator zapewnia składniki do pizzy (pomidory i ser fior di latte) oraz koszulki, czapki i zapaski. Pizze Margherity zarówno amatorów jak i profesjonalistów będzie oceniać komisja, która bierze pod uwagę przygotownie ciasta, sposób przygotowania pizzy, wypiek, wygląd oraz wrażenie smakowe i wizualne – mówi Ewelina Przygocka, dyrektor szkoły AVPN w Polsce
W skład komisji wchodzą: Antonio Pace – Prezydent...