W Poznaniu w Szkole AVPN odbyła się Selekcja Polska na Olimpiadi Vera Pizza Napoletana (3-6 lipca 2022) w obecności prezydenta AVPN Antonio Pace. W trakcie konkursu wyłoniono po trzech zawodników w kategorii amatorów i zawodowców. Do ekipy dołączy 10 pizzaiolo verace, którzy nie muszą przechodzić selekcji. Prezydent podkreślił wysoki poziom uczestników zwracając uwagę, że Polska obecnie po Włoszech jest czwartym krajem na świecie z największą ilością pizzeri neapolitańskich posiadających certyfikat AVPN
Wszyscy zawodnicy musieli wykonać pizzę margheritę na przygotowanym prze siebie wcześniej w domu cieście. Organizator zapewniał składniki do pizzy (pomidory i ser fior di latte) oraz koszulki, czapki i zapaski. Jury obradowało w składzie: Antonio Pace – Prezydent AVPN, Marcin Garbowski - brand ambasador AVPN w Polsce oraz pizzaiolo verace Jędrzej Lewandowski z Pabianic obaj uczestniczyli w Olimpiadzie przed trzema laty oraz Fulvio Belfiore – pizzaiollo verace pracujący m.in. dla AVPN.
Amatorzy (nie pracują zawodowo, a wypiekają pizzę tylko dla siebie i znajomych w zaciszu domowym) najpierw musieli rozwiązać test złożony z dziesięciu pytań, a dopiero potem stanęli pojedynczo do przygotowania pizzy i jej wypieczenia w certyfikowanym piecu domowym OONI CARU opalanym gazem. W rywalizacji wzięło udział 8 zawodników z całej Polski. Do Neapolu pojadą według kolejności:
1. Wojciech Matyś - zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu
2. Andrzej Piekarz
3. Kamil Błaszczyk.
- Od zawsze lubiłem pizzę i to każdą. Potem zacząłem odkrywać historię i pochodzenie pizzy neapolitańskiej. Zauroczyłem się całą otoczką wokół niej i to zarówno tradycją, jak i sposobem przygotowywania ciasta, no i w konsekwencji smakiem. Jest to coś wyjątkowego, niepowtarzalnego i cieszę się, że stałem się...