europa

10 charakterystycznych smaków litewskich lodów

2022-06-28

Dla Litwinów lody są podstawowym elementem deserów na stole od końca XVIII wieku, a niekonwencjonalne smaki, takie jak różany, szafranowy czy goździkowy, zyskały popularność wśród szlachty.

lody

Współcześni litewscy szefowie kuchni przenieśli to eksperymentalne dziedzictwo kulinarne na nowe tory i inspirując się lokalnymi składnikami, tworzą wyjątkowe kompozycje sezonowych przepisów na ten mrożony przysmak. Podróżni odwiedzający ten kraj w tym okresie mają szansę ochłodzić się smakami, które pobudzają zmysły, takimi jak pigwa, koperek, a nawet makrela. Lithuania Travel, krajowa agencja rozwoju turystyki, przygotowała listę 10 charakterystycznych smaków lodów litewskich, których warto spróbować tego lata.

 

  1. Lody świerszczowe z czarnym sezamem lub wanilią. Owady od wieków stanowią ważny element diety Afrykańczyków i Azjatów, ale na litewskich stołach zagościły dopiero niedawno. Restauracja CENTRAL grill & lounge w południowo-zachodniej części miasta Marijampolė połączyła świerszcze z bogatym smakiem wanilii i czarnego sezamu, tworząc wyjątkowy i pełen protein przysmak.
     
  2. Lody makrelowe z okruchami chleba. Choć na początku połączenie owoców morza i deseru może nie wydawać się przyjemnym doświadczeniem, subtelny dymny smak makreli w połączeniu ze świeżymi nutami morwy i limonki tworzy zrównoważoną paletę słodkich i pikantnych smaków. Osoby, które zechcą spróbować tego smaku w restauracji Apvalaus Stalo Klubas w średniowiecznym mieście Troki, zostaną nagrodzone niezapomnianą symfonią smaków.
     
  3. Lody wodorostowe z chrupiącym karmelem z homara, olejem z orzechów laskowych i ikrą czarnego jesiotra. W tętniącym życiem nadmorskim mieście Palanga - nieoficjalnej letniej stolicy - ten smak jest odpowiedni dla podróżników zafascynowanych ideą zobaczenia, dotknięcia i posmakowania morza. Historyczny butikowy hotel Vila Komoda oferuje odważnym podróżnikom charakterystyczną miksturę ze słonej ikry, ziemistych olejków i słodko-maślanego karmelowego chrupania.
     
  4. Lody herbaciane z kwiatem lipy. Kwiat lipy był ważnym elementem medycyny ludowej dla wielu starożytnych Litwinów i do dziś można go znaleźć w większości spiżarni w całym kraju. W restauracjach Jurgis ir Drakonas i Brooklyn Brothers ten prozdrowotny składnik został wykorzystany do stworzenia orzeźwiających lodów z mocnymi nutami kwiatowymi i ziołowymi, które oddają istotę uroczego lata na Litwie. 
     
  5. Lody gryczane. O ile większość zbóż pozostaje na uboczu jako dodatek do głównego dania, o tyle w restauracji Višta Puode w Kaunas, drugim co do wielkości mieście na Litwie, lody gryczane odgrywają główną rolę w tym daniu. Dzięki głębokiemu, orzechowemu smakowi i pikantnej mieszance jagód, lody gryczane łączą w sobie kulinarne dziedzictwo kraju z nowoczesnym spojrzeniem na deser.
     
  6. Lody Šakotis. Šakotis (litewski sękacz) jest centralnym punktem każdego litewskiego świątecznego stołu. Gęste ciasto jest słodkie, miękkie i maślane - otacza je gładki, domowy krem lodowy, który nadaje mu lekkości. Można go spróbować w restauracji Ertlio Namas która znajduje się w samym sercu Wilna.
     
  7. Lody z pokrzywy. Przerażająca, kłująca pokrzywa, której boją się małe dzieci w całym kraju, została zamieniona w kremowy i pachnący mrożony przysmak w restauracji Velvetti w litewskiej stolicy wellness Druskiennikach.  Łagodny smak z odrobiną wyrafinowanych trawiastych i ziemistych nut sprawia, że lody są odpowiednie dla tych, którzy lubią subtelną słodycz i osobliwe koncepcje deserów.
     
  8. Czarne lody z aktywnym węglem. Choć czerń jako kolor żywności nie jest niczym nowym - atrament kałamarnicy od jakiegoś czasu jest używany do przyciemniania risotto i makaronów - niedawny wzrost popularności smakołyków barwionych węglem drzewnym można przypisać ich wyglądowi godnemu mediów społecznościowych. Kawiarnia  AJ Šokoladas oferuje swój pomysł na czarne lody - ręcznie robiony, pełen gładkich kokosowych i waniliowych smaków deser daje połączenie, które wydaje się sprzeczne z jego uderzającym kolorem.
     
  9. Lody koperkowe. Koperek to niezwykle popularne ziele o świeżym, trawiastym smaku, używane jako dodatek do wielu litewskich dań pikantnych. W restauracji Džiaugsmas, która nadaje nowe życie klasycznym litewskim składnikom dzięki innowacyjnym technikom kulinarnym, lody koperkowe oferują paletę doskonale dobranych ziołowych smaków.
     
  10. Lody pigwowe. W kawiarniach Taste Map w Wilnie można spróbować mrożonego przysmaku, który łączy pikantną i złożoną mieszankę mocnej pigwy z gładką śmietanką. Lody pigwowe łagodzą smak owoców, tworząc satysfakcjonujące połączenie cierpkości i słodyczy, a ich aromatyczny smak przypomina letnie dni zamknięte w miseczce.

Polecamy

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail