konkursy

Eko Złotna- nagrodzone gospodarstwo w plebiscycie Organic Life Top 50

2022-10-10

Drogie pieczywo? Upiecz sam,  pomogę. Tak w skrócie można ująć program nauki pieczenia chleba zwykłych jego zjadaczy. A kto chętnie pomoże ? Rolnik, zarazem młynarz, a także  piekarz, właściciel ekologicznego gospodarstwa – Bohdan Stankiewicz. Właśnie wrócił do swojego gospodarstwa w Złotnej z Targów Natura Food w Łodzi z dyplomem i medalem zdobytym w ekologicznym plebiscycie OrganicLife Top 50.  To listanajbardziej inspirujących bohaterów ekologii i etyki w Polsce w 2022! – tak brzmi hasło tego konkursu.

 Bohdan Stankiewicz gala organic life top 50 2022 fot 7

fot. Bohdan Stankiewicz

W tym roku trzech członków Stowarzyszenia  „Polska Ekologia” zostało nagrodzonych, każdy w swojej kategorii, prestiżowymi medalami. Medal otrzymało  Ekologiczne Gospodarstwo „Figa” – Rodziny Maziejuków; to już 11 nagroda dla tego koziego gospodarstwa w Mszanie. Trzeba dodać, firmy przedstawianej w filmach telewizyjnych przez znanych krytyków kulinarnych.

 Medal zdobył również  jednoosobowy „kombinat”  plantatorsko-farmaceutyczny pani mgr Barbary Rusieckiej-Górniak, czyli wielokrotnie nagradzana w wielu konkursach firma „Czarna Malina” z Nałęczowa,a także wspomniane Ekologiczne Gospodarstwo Eko Złotna.

Stowarzyszenie „Polska Ekologia” skupia aktywnych

W poprzedniej edycji plebiscytu Organic Top 50 także zacne grono ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia” otrzymało medale. Na dodatek, w tym roku  podczas obchodów Dni Rolnictwa Ekologicznego w Poznaniu, dwie firmy z owych medalistów zostały uznane za najlepsze w Polsce ekologiczne przetwórnie  –z Korycin „Dary Natury” Mirosława Angielczyka i z Pokrzydłowa Wytwórnia Makaronów BIO Aleksandry i Mieczysława Babalskich (Pan Babalskijestbardziej znany jako polski ojciec odrodzenia orkiszu).

 Stowarzyszenie „Polska Ekologia” jak widać medalami stoi, ale przecież nie o wyróżnienia chodzi organizacji założonej w 2006 roku, skupiającej rolników i przetwórców, którzy podjęli się  produkcji  żywności  ekologicznej. Kierowało nimi  przekonanie, że produkty te są bardziej wartościowe dla człowieka. Działając na szybko rozwijającym się rynku żywności ekologicznej członkowie Stowarzyszenia uznają, że więcej ich łączy niż dzieli. Nie tylko w  ten jeden wrześniowy Dzień Rolnictwa Ekologicznego, ale przez 365 dni w roku starają się upowszechniać ideę tworzenia żywności w jakości BIO....


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail