Drogie pieczywo? Upiecz sam, pomogę. Tak w skrócie można ująć program nauki pieczenia chleba zwykłych jego zjadaczy. A kto chętnie pomoże ? Rolnik, zarazem młynarz, a także piekarz, właściciel ekologicznego gospodarstwa – Bohdan Stankiewicz. Właśnie wrócił do swojego gospodarstwa w Złotnej z Targów Natura Food w Łodzi z dyplomem i medalem zdobytym w ekologicznym plebiscycie OrganicLife Top 50. To listanajbardziej inspirujących bohaterów ekologii i etyki w Polsce w 2022! – tak brzmi hasło tego konkursu.
fot. Bohdan Stankiewicz
W tym roku trzech członków Stowarzyszenia „Polska Ekologia” zostało nagrodzonych, każdy w swojej kategorii, prestiżowymi medalami. Medal otrzymało Ekologiczne Gospodarstwo „Figa” – Rodziny Maziejuków; to już 11 nagroda dla tego koziego gospodarstwa w Mszanie. Trzeba dodać, firmy przedstawianej w filmach telewizyjnych przez znanych krytyków kulinarnych.
Medal zdobył również jednoosobowy „kombinat” plantatorsko-farmaceutyczny pani mgr Barbary Rusieckiej-Górniak, czyli wielokrotnie nagradzana w wielu konkursach firma „Czarna Malina” z Nałęczowa,a także wspomniane Ekologiczne Gospodarstwo Eko Złotna.
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” skupia aktywnych
W poprzedniej edycji plebiscytu Organic Top 50 także zacne grono ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia” otrzymało medale. Na dodatek, w tym roku podczas obchodów Dni Rolnictwa Ekologicznego w Poznaniu, dwie firmy z owych medalistów zostały uznane za najlepsze w Polsce ekologiczne przetwórnie –z Korycin „Dary Natury” Mirosława Angielczyka i z Pokrzydłowa Wytwórnia Makaronów BIO Aleksandry i Mieczysława Babalskich (Pan Babalskijestbardziej znany jako polski ojciec odrodzenia orkiszu).
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” jak widać medalami stoi, ale przecież nie o wyróżnienia chodzi organizacji założonej w 2006 roku, skupiającej rolników i przetwórców, którzy podjęli się produkcji żywności ekologicznej. Kierowało nimi przekonanie, że produkty te są bardziej wartościowe dla człowieka. Działając na szybko rozwijającym się rynku żywności ekologicznej członkowie Stowarzyszenia uznają, że więcej ich łączy niż dzieli. Nie tylko w ten jeden wrześniowy Dzień Rolnictwa Ekologicznego, ale przez 365 dni w roku starają się upowszechniać ideę tworzenia żywności w jakości BIO....