konkursy

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego rozstrzygnięty!

2023-03-18

1 edycja konkursu KULINARNY PUCHAR POLSKIEGO MIĘSA WOŁOWEGO I WIEPRZOWEGO za nami.  10 marca 2023 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do emocjonującej walki o najwyższe trofeum stanęli młodzi adepci sztuki kulinarnej reprezentujący dziesięć szkół gastronomicznych z całej Polski.

 Puchar Polskiego Miesa 1 miejsce

fot. materiał prasowy

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a patronat nad wydarzeniem objął Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

 

Zadaniem 2-osobowych ekip było skomponowanie autorskiego dania głównego z wykorzystaniem wybranych elementów polskiego mięsa wieprzowego i polskiej wołowiny. Zgodnie z regulaminem uczestnicy musieli również użyć produktów regionalnych i sezonowych, mając na przygotowanie dań konkursowych jedynie 60 minut.

 

Konkurs poprowadził Marcin Budynek, doskonale łącząc rolę jurora i moderatora wydarzenia.  

 

Oto laureaci konkursu, którzy najlepiej poradzili sobie z presją czasu, stresem i wymaganiami jurorów.

 

Pierwsze miejsce zajęli Patryk Jankowski i Maja Siebert reprezentanci Zespółu Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie. Ich autorskie danie - Ballotine / szynka wędzona / palone siano / pyry z gzikiem / krokiet / shimeji / demi glace z borówką brusznicą zyskało największe uznanie jurorów konkursu.

 

Drugą ekipą na podium był żeński...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail