„Bo z jabłuszka możesz sobie kilka potrawek uczynić, dobre warzone, dobre smażone, dobre pieczone, dobrze im gęś nadziać, dobra kasza z nich. (…) Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo smaczny i sama pani ćwikła będzie barzo smaczna i barzo nadobnie pachnęła.”
fot. materiał prasowy
Fragment traktatu renesansowego twórcy, Mikołaja Reja, dowodzi, jak istotną częścią kultury polskiej jest wykwintna i różnorodna kuchnia. XXIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych przeniósł tradycję, niepowtarzalny smak i kreatywność do świata mediów. 3 marca 2023 r. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie gościł pięćdziesięciu ośmiu finalistów konkursu, reprezentujących dwadzieścia szkół z Polski i zagranicy.
Przybyli do nas reprezentanci Łodzi, Lututowa, Wisły, Nowego Sącza, Iwonicza Zdroju, Studzieńca, Żarek, Rzeszowa, Krościenka nad Dunajcem, Jarosławia, Miechowa, Suchej Beskidzkiej, Kielc oraz Krakowa. O miano najlepszego międzynarodowego kucharza, barmana, cukiernika, kelnera walczyli uczniowie z Łotwy, Gruzji, Słowacji i Czech.
Pani Dyrektor, Dorota Romańska, podkreślała w swoim wystąpieniu konieczność kształtowania postaw świadomego i odpowiedzialnego uczestnictwa w środowisku Internetu i mediach społecznościowych. Temat konkursu łączył ten ważny aspekt kuchni XXI wieku
z wyglądem, smakiem potraw oraz kreatywnością uczestników.
Kolejne edycje MKSG realizowały tematykę „Polskiej Wielkanocy”, „Specjalności Regionalnych” a nawet „Przysmaków Europejskich Piłkarzy”. Wagę tego wydarzenia również w tym roku podkreślił cykliczny patronat honorowy Wojewody Małopolski - Łukasza Kmity, Marszałka Województwa Małopolskiego - Witolda Kozłowskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty - Barbary Nowak, Prezydenta Miasta Krakowa - Jacka Majchrowskiego, Przewodniczącego Rady Dzielnicy XVI - Zygmunta Bińczyckiego oraz Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej.
Piątek, trzeciego marca, był pochmurny i wietrzny, jednak to wrażenie szybko rozpraszała niezwykła atmosfera serdecznej gościnności. Tuż przy wejściu głównym oczekiwałna wszystkich zespół techników hotelarstwa. Klasyczna elegancja, życzliwość oraz kompetencja uczniów sprawiały, że każdy czuł się „Vipem”. Szkolna kawiarenka zamieniła się tego dnia w wykwintną europejską restaurację. Profesjonalna obsługa serwowała przez cały dzień wyszukane dania, zapewniając uczestnikom, opiekunom i organizatorom pełne wyżywienie. Osiemnastu kucharzy, szesnastu kelnerów, czternastu cukierników oraz dwunastu barmanów stanęło w szranki o miano „najlepszego”.
Regulamin konkursu kucharza narzucał uczestnikom przygotowanie zakąski zimnej
z mięsa króliczego i ćwiczenie obowiązkowe polegające na rozbiorze tuszki królika na elementy. Niezwykłe dania pochłaniały tak oryginalne dodatki, jak owoce mango, orzechy, miód. Wielka popularnością wśród kucharzy cieszył się ogród ziół zdobiący parapety pracowni.
Gorącą atmosferę kuchni skutecznie orzeźwiał konkurs barmana. Na oczach widowni, w czasie siedmiu minut należało uzyskać z maksymalnie sześciu składników 15 cl napoju, którego barwa oraz bukiet były niezapomniane. Młodzi barmani dali popis kunsztu
i determinacji. Mimo olbrzymiej tremy, niesfornych kostek lodu i drżących rąk powstawały arcydzieła o wdzięcznych nazwach: „TT-Tropical Tonic”, „Nature symphony”, czy „Gold PassionTea”.
Równie emocjonujący był konkurs kelnera. Uczestnicy mieli obowiązek nakryć do stołu na cztery osoby według zaplanowanego menu, udekorować stół zgodnie z tematem oraz zaprezentować serwis potraw ujętych w menu. Sala gimnastyczna ZSG nr 1 zmieniła się
w najdroższą restaurację. Ekskluzywny wystrój onieśmielał przypadkowego gościa. Stolik uczniów ZSG nr...