konkursy

XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” rozstrzygnięty

2023-03-26

W dniu 11 marca 2023 roku  odbyło się  włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Miasta Karpacz, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Konkurs odbył się pod patronatem merytorycznym  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office.

k2

fot. materiał prasowy

 

Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo. Szesnasta edycja konkursu  odbyła się w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu który  był współorganizatorem tego konkursu.

W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 90 minut dwóch  potraw  : pierwszego dania ( z obowiązkowym wykorzystaniem makaronu lub ravioli  Perino ),  drugiego dania mięsnego (  z obowiązkowym wykorzystaniem rostbef wołowy SNS  Sokołów).

Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w składzie:  Kurt Scheller, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek,  Janusz Profus, Piotr Sabala, Piotr Soboń, Krzysztof Gawlik, Rafał Zaręba oraz jury profesjonalnego technicznego w składzie : Mariusz Nowicki, Cezary Powała, Kuba Steuermark i Andrzej Ławniczak.

Konkurs Arte Culinaria Italiana 2023 wygrała reprezentacja Restauracji  Miodowa z Dzierżoniowa. Maksym Trushkin i Emil Buszyński przygotowali zwycięskie danie  : czarne ravioli z krewetkami w sosie serowym z trzema rodzajami kawioru oraz rostbeef ala Rosini z  foie grass, truflą czarną, pastą truflową i demi glace.

Drugie miejsce zajęła Restauracja Loft z Gostynia ( Artur Mendyka...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail