W dniu 11 marca 2023 roku odbyło się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Miasta Karpacz, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Konkurs odbył się pod patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office.
fot. materiał prasowy
Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo. Szesnasta edycja konkursu odbyła się w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu który był współorganizatorem tego konkursu.
W konkursie wzięło udział 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 90 minut dwóch potraw : pierwszego dania ( z obowiązkowym wykorzystaniem makaronu lub ravioli Perino ), drugiego dania mięsnego ( z obowiązkowym wykorzystaniem rostbef wołowy SNS Sokołów).
Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w składzie: Kurt Scheller, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Piotr Sabala, Piotr Soboń, Krzysztof Gawlik, Rafał Zaręba oraz jury profesjonalnego technicznego w składzie : Mariusz Nowicki, Cezary Powała, Kuba Steuermark i Andrzej Ławniczak.
Konkurs Arte Culinaria Italiana 2023 wygrała reprezentacja Restauracji Miodowa z Dzierżoniowa. Maksym Trushkin i Emil Buszyński przygotowali zwycięskie danie : czarne ravioli z krewetkami w sosie serowym z trzema rodzajami kawioru oraz rostbeef ala Rosini z foie grass, truflą czarną, pastą truflową i demi glace.
Drugie miejsce zajęła Restauracja Loft z Gostynia ( Artur Mendyka...