Czeski Žatec i tradycje chmielarskie na liście UNESCO

Žatec i okoliczne plantacje chmielu dołączyły do czeskich zabytków UNESCO. Jest to już 17. materialny zabytek UNESCO w Czechach (łącznie z niematerialnymi na liście są 32 zabytki). Dzięki swoim specyficznym właściwościom aromatycznym czeski chmiel jest powszechnie znany w świecie piwowarskim.

rt 2023 09 676259 891660

Tradycja jego uprawy sięga X wieku, kiedy w Europie Środkowej pojawiły się pierwsze browary klasztorne i miejskie. Chmiel z Czech eksportowano do Bawarii i Łabą spławiono do miast Hanzy nad Bałtykiem. Szczególnie upodobali go sobie niemieccy piwowarzy. W średniowieczu zaczęli w okolicach Žatca uprawiać chmiel, zarówno na własny użytek, jak i na eksport. Dziś chmiel žatecki, od 2007 r. wpisany do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia, używany jest do produkcji najlepszych piw na całym świecie. Na przestrzeni wieków Žatec stopniowo stał się chmielową metropolią. Miasto leżące na skrzyżowaniu szlaków handlowych jest wizytówką architektonicznego dziedzictwa chmielarskiego: oprócz magazynów, starych suszarni i pakowni znajdziemy tu wiele innych zabytków architektury industrialnej. Warto odwiedzić Muzeum Chmielu z największą w swoim rodzaju wystawą na świecie. Mieści się w oryginalnie zachowanych budynkach chmielarskich z końca XIX wieku. Prezentuje eksponaty związane z uprawą, zbiorem, suszeniem, siarkowaniem, prasowaniem w bele, przechowywaniem i transportem chmielu žateckiego. Obowiązkowym punktem zwiedzania Žatca jest także Świątynia Chmielu i Piwa z wieżą widokową, zwaną chmielarską latarnią morską, znajdująca się w dawnych magazynach chmielu. Pola chmielu można znaleźć nie tylko w okolicach Žatca, ale także w samym mieście. Tutejszą atrakcją jest najmniejsza na świecie plantacja chmielu – na rynku Náměstí Svobody. Zajmuje tylko 70 m kw., a znajduje się na miejscu nieistniejącego już kościoła Krzyża Św. Chmiel uprawia się tu od końca lat 60. XX wieku. Dzięki swojemu położeniu mała plantacja urozmaica odbywające się w centrum miasta imprezy piwne, m.in. wiosenny festiwal chmielu czy letnie święto piwa Dočesná.


Wydanie: 9/2023, AKTUALNOŚCI
W najnowszym wydaniu
 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail