patronat medialny

Michał Drozdowski zwycięzcą XXIII Mistrzostw Polski Sommelierów

2024-06-06

Tegorocznym Mistrzem Polski Sommelierów jest Michał Drozdowski, head sommelier i general manager krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Drugie miejsce zajął Jan Knąber
z restauracji  Rozbrat 20 w Warszawie, reprezentujący jednocześnie Winnicę Dwórzno, a trzecie Arkadiusz Kurowski, general manager i wine director w warszawskim barze Wine First.

 Mistrzostwa Sommelierow

fot. materiał prasowy

W XXIII edycji Mistrzostw, które odbyły się w Warszawie w dniach 30 maja – 1 czerwca  startowało 28 zawodników. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał trzy etapy. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test sprawdzający znajomość win, regionów, a także historii czy geografii. Obok tradycyjnych zadań sensorycznych, w pierwszym etapie uczestnicy zawodów musieli także  skorygować kartę win oraz dobrać polskie wina do menu, w którym każde danie pochodziło z innego kontynentu.

 

W półfinałach, do których zakwalifikowało się 7 zawodników, oprócz części teoretycznej
i sensorycznej, znalazło się zadanie sprawdzające praktyczne umiejętności sprzedażowe. Do drugiego etapu przeszli doświadczeni sommelierzy, w większości wielokrotnie startujący
w mistrzostwach i mający na koncie wyróżnienia i certyfikaty potwierdzające ich wiedzę
i kwalifikacje. Oprócz trójki finalistów w półfinałach starli się Roman Honcharov z restauracji Szara Gęś w Krakowie, Bartosz Nowakowski z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy, Adam Michocki, dyrektor Central Wines w Leeds i Łukasz Górski reprezentujący restaurację Salvia w Krakowie.

 

Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej, oraz zadania – niespodzianki. Na początku każdy z trzech finalistów w ciągu 12 minut musiał obsłużyć na scenie dwa sześcioosobowe stoły zajmowane przez sędziów zawodów. Stosowanym już wcześniej zadaniem był serwis butelki magnum – w tym...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail