Tegorocznym Mistrzem Polski Sommelierów jest Michał Drozdowski, head sommelier i general manager krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Drugie miejsce zajął Jan Knąber
z restauracji Rozbrat 20 w Warszawie, reprezentujący jednocześnie Winnicę Dwórzno, a trzecie Arkadiusz Kurowski, general manager i wine director w warszawskim barze Wine First.
fot. materiał prasowy
W XXIII edycji Mistrzostw, które odbyły się w Warszawie w dniach 30 maja – 1 czerwca startowało 28 zawodników. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał trzy etapy. Podczas eliminacji zawodnicy pisali test sprawdzający znajomość win, regionów, a także historii czy geografii. Obok tradycyjnych zadań sensorycznych, w pierwszym etapie uczestnicy zawodów musieli także skorygować kartę win oraz dobrać polskie wina do menu, w którym każde danie pochodziło z innego kontynentu.
W półfinałach, do których zakwalifikowało się 7 zawodników, oprócz części teoretycznej
i sensorycznej, znalazło się zadanie sprawdzające praktyczne umiejętności sprzedażowe. Do drugiego etapu przeszli doświadczeni sommelierzy, w większości wielokrotnie startujący
w mistrzostwach i mający na koncie wyróżnienia i certyfikaty potwierdzające ich wiedzę
i kwalifikacje. Oprócz trójki finalistów w półfinałach starli się Roman Honcharov z restauracji Szara Gęś w Krakowie, Bartosz Nowakowski z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy, Adam Michocki, dyrektor Central Wines w Leeds i Łukasz Górski reprezentujący restaurację Salvia w Krakowie.
Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej, oraz zadania – niespodzianki. Na początku każdy z trzech finalistów w ciągu 12 minut musiał obsłużyć na scenie dwa sześcioosobowe stoły zajmowane przez sędziów zawodów. Stosowanym już wcześniej zadaniem był serwis butelki magnum – w tym...