15 czerwca 2024 roku, w kawiarni Typika, w Warszawie odbyła się pierwsza runda Best Barista Challenge. To już druga edycja zawodów dla utalentowanych baristów, których organizatorem jest firma BEST Company Solutions. W poszukiwaniu najlepszego baristy Best Barista Challenge dotrze do największych miast w Polsce: Krakowa, Lublina, Poznania, Wrocławia oraz Katowic. Najlepsi zawodnicy zakwalifikują się do finału, który odbędzie się pod koniec roku Warszawie.
fot. materiał prasowy
Ruszyła druga edycja zawodów BEST Barista Challenge. Pierwsza runda odbyła się w kawiarni Typika w Warszawie, gdzie w pierwszej konkurencji Latte Art Throwdown rywalizowało 12 zawodników. Sześciu z nich przeszło do drugiej, finałowej rozgrywki Free order.
Najlepszy barista Mazowsza wybrany
Zwycięzcą pierwszej rundy eliminacji, które odbyły się w Warszawie został Aleksander Smęt, który tym samym zapewnia sobie awans do finału. Oprócz tej szansy Aleksander otrzymał wspaniałe nagrody ufundowane przez partnerów: młynek Compak mini PRO, dzbanek BRITA, napoje roślinne od ALPRO, syropy MONIN oraz napoje Franklin&Sons. Palarnia Praż Micro Roastery ufundowała nagrodę specjalną – w postaci zaproszenia do samodzielnego wypalenia ziaren kawy.
Laureat tego etapu zaskoczył nie tylko efektowną prezentacją napojów kawowych, ale przede wszystkim kompozycją smaków i doborem składników.
– Best Barista Challenge to świetna okazja nie tylko, by stanąć w szranki z koleżeństwem z branży, ale przede wszystkim przestrzeń na wymianę doświadczeń. Z perspektywy sędziego na uznanie zasługuje nie tylko kreatywność zawodników i ich swoboda użycia produktów dostarczanych przez partnerów, ale także wysoki poziom organizacji eventu przy zachowaniu swobodnego formatu zawodów. Gdybym miała ująć to w jednym zdaniu: konkurs BBC to małe święto baristyki, gdzie nie ma przegranych, a wszyscy uczestnicy weryfikując swoje umiejętności, tylko pokazują, że jako branża nie mamy się czego wstydzić – mówi Edyta...