konkursy

The Best Pizza Awards 2024: Franco Pepe ponownie na szczycie rankingu. Drugie miejsce zajmują Rafa Panatieri i Jorge Sastre, a podium zamyka Simone Padoan

2024-10-07

Zakończyła się właśnie ceremonia wręczenia nagród The Best Pizza Awards 2024, organizowana przez The Best Chef, a sponsorowana przez Molini Pizzuti. Wydarzenie odbyło się w Spazio Antologico, East End Studios w Mediolanie, a jego motywem przewodnim było “The Future of Pizza”, podkreślając wyjątkowość tego dania i zagłębiając się w jego genezę.

C64A0076

fot. materiał prasowy

Po raz czwarty z rzędu laureatem nagrody głównej został Franco Pepe z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy), utrwalając swoją pozycję jako jednego z najbardziej wpływowych liderów sceny gastronomicznej. Na miejscu drugim uplasowani się Rafa Panatieri i Jorge Sastre, założyciele Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), a trzecie miejsce powędrowało do Simone Padoan z pizzerii I Tigli (San Bonifacio, Włochy). Przez pełne niespodzianek wydarzenie publiczność została mistrzowsko oprowadzona przez Filippo Solibello i Federice Morra.

Franco Pepe, mistrz pizzy z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy),  prawdziwie zrewolucjonizował świat pizzy, przekształcając rejon Alto Casertano w prawdziwe centrum gastronomiczne, przyciągające tysiące turystów z całego świata. Innowacyjna wizja pozwoliła mu uzyskać właściwą równowagę między makroskładnikami - węglowodanami, białkami i tłuszczami – zamazując tym obraz pizzy jako „grzesznej przyjemności”. Przez swoją pracę, oprócz podkreślania wyjątkowości włoskiej kuchni, Franco jako strażnik doskonałości historycznych i kulturowych wartosci regionu, pokazuje, że pizza może stać się częścią zrównoważonej diety, bez rezygnacji z walorów smakowych.

Rafa Panatieri i Jorge Sastre z Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), mogą się poszczycić bogatym doświadczeniem zdobytym w międzynarodowej kuchni, wspólnie wprowadzając nową wizję pizzy w Hiszpanii, kładąc nacisk na najwyższej jakości składniki oraz praktyki ekologiczne. Filozofia restauracji „Od farmy do pizzy”, opiera się na wykorzystywaniu ekologicznych i sezonowych składników od lokalnych dostawców lub z...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail