Zakończyła się właśnie ceremonia wręczenia nagród The Best Pizza Awards 2024, organizowana przez The Best Chef, a sponsorowana przez Molini Pizzuti. Wydarzenie odbyło się w Spazio Antologico, East End Studios w Mediolanie, a jego motywem przewodnim było “The Future of Pizza”, podkreślając wyjątkowość tego dania i zagłębiając się w jego genezę.
fot. materiał prasowy
Po raz czwarty z rzędu laureatem nagrody głównej został Franco Pepe z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy), utrwalając swoją pozycję jako jednego z najbardziej wpływowych liderów sceny gastronomicznej. Na miejscu drugim uplasowani się Rafa Panatieri i Jorge Sastre, założyciele Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), a trzecie miejsce powędrowało do Simone Padoan z pizzerii I Tigli (San Bonifacio, Włochy). Przez pełne niespodzianek wydarzenie publiczność została mistrzowsko oprowadzona przez Filippo Solibello i Federice Morra.
Franco Pepe, mistrz pizzy z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy), prawdziwie zrewolucjonizował świat pizzy, przekształcając rejon Alto Casertano w prawdziwe centrum gastronomiczne, przyciągające tysiące turystów z całego świata. Innowacyjna wizja pozwoliła mu uzyskać właściwą równowagę między makroskładnikami - węglowodanami, białkami i tłuszczami – zamazując tym obraz pizzy jako „grzesznej przyjemności”. Przez swoją pracę, oprócz podkreślania wyjątkowości włoskiej kuchni, Franco jako strażnik doskonałości historycznych i kulturowych wartosci regionu, pokazuje, że pizza może stać się częścią zrównoważonej diety, bez rezygnacji z walorów smakowych.
Rafa Panatieri i Jorge Sastre z Sartoria Panatieri (Barcelona, Hiszpania), mogą się poszczycić bogatym doświadczeniem zdobytym w międzynarodowej kuchni, wspólnie wprowadzając nową wizję pizzy w Hiszpanii, kładąc nacisk na najwyższej jakości składniki oraz praktyki ekologiczne. Filozofia restauracji „Od farmy do pizzy”, opiera się na wykorzystywaniu ekologicznych i sezonowych składników od lokalnych dostawców lub z...