trendy

Hedoniści przejmują rynek gastro

2022-09-25

MADE FOR RESTAURANT znów idzie pod prąd. W czasach kryzysu organizatorzy na scenę zapraszają TOP restauratorów i hotelarzy HEDONISTÓW, którzy – w poprzek czasom – korzystają z życia i cieszą się codziennością jak mało kto. Na konferencji pojawią się m.in. Carlos Henriques, Restaurant Nolla (Helsinki) i Magda Gessler (Fukier), a wybitni szefowie kuchni będą częstować swoimi hedonistycznymi daniami i opowieściami, wśród nich m.in. David Gaboriaud i Tomasz Łagowski (Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere). Po raz pierwszy na żywo będzie można posłuchać bohaterów KUCHENNYCH REWOLUCJI. Spotkanie odbędzie się pod patronatem miasta Kraków.

1920x1080 partnerzy 

Czy wypada być teraz hedonistą?

 

Twórcy kolejnej odsłony najciekawszej i najbardziej niekonwencjonalnej konferencji branży gastronomicznej w Polsce uważają, że hedonistą nie tyle wypada, ile trzeba być. Skoro zadaniem branży jest uszczęśliwianie gości przez dostarczanie niezwykłych doznań na talerzu, hedonizm – zwłaszcza teraz – staje się obowiązkiem każdego restauratora. Dlatego 24 października najmocniejsi z nich i najbardziej rozkochani w życiu spotkają się, żeby jeść, pić, świętować, ale też rozmawiać o tym, jak przetrwać kryzys i utrzymać biznes na powierzchni. Patronem święta hedonizmu jest miasto Kraków, gdzie lata temu przy królewskim stole rozpoczęła się podróż do świata kulinarnych przeżyć.

 

– Hedonizm jest nam niezbędny, żeby naładować akumulatory, zapalić w sobie endorfinę. Wszyscy przeżywamy obecnie szalenie trudny moment. Ludzie jeszcze bardziej potrzebują odpoczynku, radości, a nasza branża powinna tak nauczyć się manewrować w realiach rynku, żeby gości było na tę radość stać. Jakie mamy możliwości stworzenia hedonistycznych doświadczeń naszym gościom? Co jest możliwe w momencie, gdy rachunek za prąd urósł trzydziestokrotnie? Mimo, że konferencja będzie radosna i przeplatana poczęstunkami od najlepszych szefów kuchni oraz drinkami od najlepszych barmanów, tematy, którymi się zajmie, będą tę przyjemność równoważyły – zapowiada Agnieszka Małkiewicz, Prezes Zarządu FOR Solutions, organizatorka konferencji, która zbierze najważniejszych przedstawicieli branży 24 października w Centrum Kongresowym ICE w Krakowie.

 

Kulinaria to dla Krakowa ważna dziedzina turystyki. W 2019 roku nasze miasto uzyskało tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, przyznany przez Europejską Akademię Gastronomiczną. Fakt, że tak uznane gremium doceniło właśnie Kraków,  spowodował, że ze zwiększonym entuzjazmem, wręcz na nowo, zaczęliśmy patrzeć na tę dziedzinę kultury, bo niewątpliwie tak dziś należy o gastronomii mówić. Obecnie, trzy lata później, po (czy raczej wciąż w trakcie) kryzysach związanych z pandemią, wojną w Ukrainie i pogarszającą się sytuacją ekonomiczną, krakowska branża gastronomiczna tym bardziej wymaga wzmożonej uwagi i wsparcia. Promujemy krakowskie kulinaria w Polsce i za granicą, regularnie gościmy ekipy dziennikarzy, blogerów, influencerów oraz inne osoby opiniotwórcze, kładąc w trakcie każdej wizyty nacisk na ofertę kulinarną. Liczę na to, że konferencja będzie cennym źródłem informacji i podpowiedzią jak sprostać wyzwaniom obecnych czasów  - mówi Elżbieta Kantor, dyrektor Wydziału ds. Turystyki Urzędu Miasta Krakowa, który jest partnerem konferencji.

 

PROGRAM i DEGUSTACJE

 

Wydarzenie będzie podzielone na dwie części. Pierwszą są panele dyskusyjne połączone z FOR DATINGIEM, podczas którego zaprezentuje się m.in. TOP 10 Restauratorów i Hotelarzy Hedonistów. W trakcie drugiej części wydarzenia – wieczornego koktajlu – uczestnicy poznają nazwisko zwycięzcy - TOP Hedonisty. Wieczorem odbędą się także Dwudzieste Urodziny Skarbów Serowara i Sera Bursztyn. Każda z części przepleciona będzie hedonistycznymi degustacjami dań i drinków.

 

Bartosz Brzoza, Chefs Culinar: - Hedonizm to pogląd, który głosi, że przyjemność to dobro i cel życia. W naszej branży tę radość i przyjemność czerpiemy oczywiście z jedzenia! W Chefs Culinar uważamy, że wyzwania rynkowe, z którymi mierzymy się obecnie, wcale nie muszą nam tej przyjemności odbierać. Przeciwnie. Szczególnie dzisiaj ważna jest powtarzalna jakość składników, z której słynie Chefs Culinar oraz optymalnie skalkulowany food cost. Pomagamy Restauratorom tworzyć hedonistyczne dania oszczędnie i nowocześnie.

I takie też degustacje będą czekać na uczestników MADE FOR RESTAURANT w Krakowie. Zadba o nie wyselekcjonowane grono:

 

- szefów kuchni, m.in. Roman Pawlik/ Hotel Saski Krakow Curio Collettion by Hilton (Kraków), Miłosz Kowalski/ Restauracja ZOOM w hotelu Hyatt Place (Kraków), Adriana Wójcikowska/ Filo (Kraków), Wojciech Kaza/ Bursztynowa (Warszawa), Tomasz Tracz/FOLGA (Kraków), Tomasz Łagowski i David Gaboriaud/ Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere, Mateusz...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail