trendy

13 maja - Dzień Hummusu

2023-05-12

Dzień Hummusu, przypadający w sobotę, 13 maja, to świetna okazja do przyjrzenia się rynkowi żywności roślinnej. Ograniczanie spożycia mięsa na rzecz produktów plant-based staje się rzeczywistością. Jakie miejsce w diecie roślinnej zajmuje produkt, który pokochali Polacy? I co stoi za jego rosnącą popularnością?

fot. Agencja Od kuchni

fot. materiał prasowy

 

Dieta roślinna w Polsce

Zmniejszamy ilość mięsa w naszej diecie i sięgamy po jego alternatywy, a przyczyn tych zmian eksperci upatrują co najmniej kilka. Według badań Mintel, aż 44% Polaków wskazuje względy zdrowotne jako te, które skłoniły ich do zmniejszenia ilości spożywanego mięsa przetworzonego. Częstym argumentem w grupie osób definiujących się jako weganie, przyczyny leżą w aspektach czysto światopoglądowych. Poza tym, coraz częściej spotykamy się z tzw. fleksitarianami, czyli tymi, którzy okazjonalnie sięgają po mięso, decydując się również chętnie na produkty roślinne. Jak wynika z raportu ProVeg (2021), aż 24% polskich konsumentów identyfikuje się właśnie jako fleksitarianie, podczas gdy weganie i wegetarianie liczą około 6%.

Rosnące zainteresowanie produktami roślinnymi, wśród różnych grup konsumentów, dostrzegają także producenci żywności, którzy pomimo kryzysu i wysokiej inflacji, odnotowują wzrosty sprzedaży: produktów...


Polecamy
Strefa prenumeratora


  Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata RYNKU TURYSTYCZNEGO to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.rynek-turystyczny.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 20
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego na stronie www.sklep.pws-promedia.pl
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Restauracji napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl

To też może Cię zainteresować









 




Strefa prenumeratora
ARCHIWUM ONLINE RYNKU TURYSTYCZNEGO:
Login:
Hasło:
Zapomniałem hasło


E-tygodnik
Bądź na bieżąco
Jeżeli chcesz otrzymywać w każdy poniedziałek przegląd najważniejszych informacji branżowych, zapisz się do listy subskrybentów.



Jeżeli chcesz wypisać się z listy odbiorców newslettera, wpisz adres e-mailowy i kliknij "rezygnuję".
Twój e-mail